Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 11/2017
Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 11/2017

Głównym tematem wydania jest zdrowa rewolucja w piekarni i cukierni. W numerze m.in. wywiad z Roberto Botturim – szefem kuchni i atletą, zastosowanie oleju roślinnego w piekarstwie, wypieki ze szpinakiem, przetwory owocowe, oliwa z oliwek w czekoladzie, substancje spulchniające ciasto, Schwarzwälder Kirschtorte, nietypowe formy pieczywa, uroki konkurencji, chłodnictwo, przegląd urządzeń chłodniczych oraz co zrobić, gdy konkurent nieprawidłowo oznacza towary.

WYWIAD

Roberto Botturi. Szef kuchni i atleta

Redaktor naczelny „Cukiernictwa i Piekarstwa” rozmawia z Roberto Botturim o tworzeniu potraw dla sportowców. W artykule znajdą Państwo też jego wyjątkowe receptury o niskiej zawartości cukru i tłuszczu, bogate w proteiny.

RAPORT

Uroki konkurencji

Jak odróżnić się od konkurencji? Czy rywalizacja na cukierniczo-piekarskim gruncie to szansa, czy przekleństwo? Na te niezwykle istotne w prowadzeniu słodkiego biznesu pytania znajdą Państwo odpowiedź w artykule.

TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY

Ciasto rośnie jak na drożdżach. Substancje spulchniające

Fundamentem sztuki wytwarzania pieczywa i ciast drożdżowych jest wybór czynnika i metody prowadzenia wzrostu ciasta. Przybliżamy działanie drożdży, kwasu piekarskiego i chemicznych środków spulchniających, aby ułatwić to zadanie.

Jaki olej roślinny zastosować w piekarstwie?

Tłuszcze roślinne, w tym olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek, są ważnym i niezastąpionym składnikiem wyrobów piekarskich. Obok spełniania licznych funkcji technologicznych charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, związaną głównie z zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Green power. Wypieki ze szpinakiem

Dodatek szpinaku wzbogaca wyroby piekarsko-cukiernicze w składniki odżywcze i wpływa na ich walory smakowo-zapachowe. Klientów przyciąga też oryginalny wygląd takich wypieków, dlatego warto mieć je w swoje ofercie.

Korzystaj z owoców przez cały rok!

Owoce skutecznie poprawiają wizerunek produktu spożywczego, nadają mu walory smakowe i estetyczne. Długi okres trwałości przetworów owocowych gwarantuje wysokiej jakości dodatki owocowe o każdej porze roku.

Stabilizator do sernika AKO

Babka pomarańczowa

Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA

Schwarzwälder Kirschtorte. Czereśniowy Czarny Las

Tort Szwarcwaldzki znany jest na całym świecie ze względu na swój wyjątkowy smak i wygląd. Przybliżamy jego genezę i recepturę, zarówno tę tradycyjną, jak i jej wariacje autorstwa cukierniczych mistrzów.

Chleb tramwaj i inne nietypowe formy pieczywa

Sposobem na wyróżnienie się spośród innych piekarni może być wytwarzanie pieczywa czy bułek w nietypowych formach i kształtach. Podajemy kilka przykładów takich wypieków autorstwa włoskich piekarzy, które można dostosować do swoich potrzeb.

MASZYNY I URZĄDZENIA

Zimna rewolucja zmienia obraz branży

Zaawansowane technologie chłodnicze pozwalają na znaczne uproszczenie i zracjonalizowanie organizacji pracy zakładu piekarsko-cukierniczego. Niezbędne do tego jest poznanie plusów i minusów ich korzystania.

Przegląd urządzeń chłodniczych

ŚWIAT CZEKOLADY

Oliwa z oliwek w czekoladzie. Czy wyjdzie nam na zdrowie?

Masy czekoladowej z dodatkiem oliwy z oliwek nie można nazwać czekoladą, gdyż nie znajduje się ona na liście tłuszczów, które mogą być w niej zastosowane. Pomimo tego warto zainteresować się takimi produktami z uwagi na ich korzystny wpływ na nasze zdrowie.

KROK PO KROKU

Ptaszki weselne. Oryginalny topper na tort

Tradycyjne toppery z figurkami Młodej Pary nie zwrócą już uwagi gości weselnych, dlatego krok po kroku prezentujemy, jak wykonać dekorację z masy cukrowej w formie zabawnych ptaszków. Takich ozdób oczekują dzisiaj klienci.

PRAWO

Jak prawidłowo oznaczać towary i co zrobić, gdy konkurent robi to źle?

Co zrobić, gdy konkurent stosuje nieprawidłowe oznaczenie towaru i działa w ten sposób na naszą szkodę? Gdzie leży granica między chwytliwym hasłem reklamowym a wprowadzaniem klienta w błąd?

WARTO WIEDZIEĆ

Jak utrzymać czystość w zakładach piekarsko-cukierniczych?

Zachowanie czystości w zakładach piekarsko-cukierniczych jest konieczne nie tylko ze względów sanitarnych. W ten sposób buduje się pozytywny wizerunek firmy i ogranicza koszty. Gruntowne i stałe sprzątanie to norma, która powinna obowiązywać wszystkich pracowników.

RYNEK

Aktualności

PREZENTACJE PRODUKTÓW

Prezentacje produktów