Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 5/2018
Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 5/2018

Głównym tematem wydania są najnowsze trendy w dekoracji tortów.

W numerze m.in. moda na czerń, gdzie leży granica między lodziarstwem rzemieślniczym a przemysłowym?, zaczarowany świat Marii Teresy Perez, kwasy piekarskie w produkcji pieczywa, minidesery, kaszubski młodzowy kuch, grissini, zmiany w chłodnictwie, jak rozróżniać ziarna kakaowca?, tutorial: marmur i kryształ, RODO, jak rozwijać biznes piekarniczy w czasach dużej konkurencji?

TRENDY

Czerń. Hit w branży piekarsko-cukierniczej?

Czarny kolor zazwyczaj budził negatywne emocje. Od jakiegoś czasu zagościł w jedzeniu i nie powoduje już złych skojarzeń, wręcz przeciwnie – stał się hitem w branży spożywczej!

ZDANIEM EKSPERTÓW

Wielki spór. Gdzie leży granica między lodziarstwem rzemieślniczym a przemysłowym?

Spór o to, co jest, a co nie jest rzemiosłem w lodziarstwie, narasta. Sprawa miała trafić do Komisji Europejskiej w Brukseli, ale spierające się strony nie uzgodniły swoich stanowisk. Jak oceniają to eksperci?

Rozmowy z mistrzami

Zaczarowany świat Marii Teresy Perez

Z Marią Teresą Perez – utytułowaną włoską dekoratorką pochodzącą z Wenezueli – o jej pasjach, technikach dekorowania oraz inspiracjach rozmawia Piotr Ejsmont.

TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY

Kwasy piekarskie w produkcji pieczywa

Wykorzystując zakwasy piekarskie, z pominięciem dodatku różnego rodzaju polepszaczy, można wyprodukować pieczywo o dobrych cechach fizyko-chemicznych i walorach smakowo zapachowych, zachowujące świeżość przez długi czas.

Minidesery. Małe co nieco!

Minidesery skradły serce niejednego smakosza. Ich kompozycje ułożone na słodkich bufetach uświetniają mnóstwo okolicznościowych przyjęć. Prezentujemy bogaty asortyment minideserów wraz z atrakcyjnymi pomysłami na ich udekorowanie.

TRADYCYJNE WYPIEKI

Kaszubski młodzowy kuch. Regionalna kuchnia Kaszub

Kuchnia kaszubska zachwyca smakiem wielu potraw. Region ten słynie z wiekowej tradycji kulinarnej, ponieważ receptury były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Tajniki regionalnej kuchni Kaszub oraz recepturę na kaszubski młodzowy kuch zdradza nam Zyta Górna.

RECEPTURY MISTRZÓW

Grissini. Paluszki chlebowe

Chlebowe paluszki grissini, dzięki prostocie wykonania i wyjątkowemu smakowi, mają liczne grono miłośników także w Polsce. Przybliżamy ich odmiany oraz receptury autorstwa m.in.Teresia Busnelliego i Federiki Racinelli.

MASZYNY I URZĄDZENIA

Zmiany w chłodnictwie!

Szykuje się mała rewolucja w chłodnictwie. Jej przyczyną jest zmiana przepisów dotyczących stosowania gazów chłodniczych. Prezentujemy przyczyny powodujące tę zmianę oraz podpowiadamy, jak powinien działać mechanizm urządzeń chłodniczych.

PREZENTACJE

Prezentacje urządzeń chłodniczych

ŚWIAT CZEKOLADY

Jak rozróżniać ziarna kakaowca?

Wszyscy znają smak czekolady, mimo jej licznych odmian. Co zatem wpływa na jej smak?Jakie są rodzaje ziaren kakaowca– podstawowego surowca do produkcji czekolady – i jak je uprawiać? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie Państwo w artykule.

KROK PO KROKU

Marmur i kryształ. Elegancka ozdoba tortów

Marmur i kryształ to nietypowe, eleganckie i subtelne dekoracje. Przedstawiamy, jak krok po kroku w prosty i szybki sposób udekorować tort na wyjątkową okazję.

PRAWO

RODO. Najistotniejsze zmiany w ochronie danych osobowych

Po 25 maja 2018 r. firmy będą musiały udowodnić, że dane osobowe są odpowiednio zabezpieczone. Kary za niewdrożenie odpowiednich przepisów wewnętrznych są wysokie – maksymalnie mogą wynosić 4% obrotów rocznych firmy lub 20 mln euro.

MARKETING

Jak rozwijać biznes piekarniczy w czasach dużej konkurencji? Cz. I. Wybór strategii sprzedażowej

Jak w obecnej, trudnej sytuacji rynkowej wyróżnić się spośród konkurencji, zwrócić uwagę potencjalnych klientów i zachęcić ich do regularnego korzystania z naszej oferty? Rozpoczynamy cykl artykułów, w których zostanie przybliżone, na co warto zwrócić uwagę, aby to osiągnąć.

RYNEK

Aktualności

Sweettargi 2018. Cukiernik plus dekorator

17-19 marca 2018 r. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbyły się 9. Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie Sweettargi.

EuroGastro i WorldHotel 2018

22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro oraz 11. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel 21-23 marca 2018 r. odwiedziło ponad 19 tysięcy osób. Na odwiedzających czekało 268 wystawców z 20 krajów.

PREZENTACJE PRODUKTÓW

Prezentacje produktów